BOEKEN en WERELDBURGERSCHAP

Op 23 april is het WereldBOEKENdag! Wat de datum betreft, daar zijn wel twee à 3 redenen voor.

Het eerste aanknopingspunt zou een Catalaanse traditie zijn om op die dag aan dierbaren een roos en een roman te schenken! En misschien heeft de tweede reden daar dan ook mee te maken, wie weet … Het zou de begraafdatum zijn van de wereldberoemde Spanjaard Miguel de Cervantes, schrijver van oa ‘Don Quichot, de man van la Mancha’, en wel in 1616. Dubbelop: dat is ook de sterfdatum van een andere wereldberoemd schrijver: William Shakespeare.

Tijdens de tweede en nu ook soortement derde lock down mochten en mogen boekenwinkels gewoon open blijven omdat ze essentieel zouden zijn! Maar wat is nu het belang van boeken? Gaat het om het plezier van het lezen, of word je van lezen een beter mens? Misschien wel …

Voor journalist en schrijver Roderik Six is elk boek een haven. Via de eerste pagina stap je aan boord van een letterenboot die je naar nog onbekende oorden brengt. Je leert nieuwe levens kennen, maakt nieuwe avonturen mee en dat alles zonder ook maar een vinger op te lichte – tenzij dan om de volgende pagina om te draaien 😉. Verzamel en lees genoeg boeken en je bibliotheek wordt een wereldkaart (en ook tijdreis -N), een atlas vol plekken die je nog nooit, toch nooit zó bezocht hebt, een encyclopedie vol levens van eveneens nog onbekenden. Je zou kunnen zeggen dat we al lezend meer wereldburger worden!

Om dit te illustreren volgt hier een favoriet gedicht (uit ‘Een gevecht in de geest’) van de Nigeriaans-Britse schrijver Ben Okri uit 1999-2000

Want na de evangeliën

Na de menselijke en de goddelijke komedie,

Na de duizend en één nachten,

Na schuld en boete,

Oorlog en vrede, trots en vooroordeel,

Het geraas en gebral,

Tussen goed en kwaad,

Het zijn en het niets,

Na de storm, het proces,

En het braakland,

Nadat een wereld uiteen is gevallen,

Na honderd jaar eenzaamheid,

En het zoeken naar de verloren tijd,

In het koninkrijk van deze wereld,

Kunnen wij de goden nog steeds verbazen

In menselijkheid

En de stof van toekomstige legenden vormen.

Als wij maar durven echt te zijn,

En de moed hebben om in te zien

Dat dit de tijd is om de beste droom

Te dromen van alle dromen die er zijn.

 

Vandaar dat in sommige landen of periodes bepaalde boeken verboden of zelfs verbrand werden/worden, en in andere landen, waaronder het onze , van in de schoolbanken lezen wordt aangemoedigd – en zelfs verplicht. Voor sommigen een oogopener, voor anderen dan weer een corvee …